Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  • Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε πιο ορθά και με καταλληλότερο τρόπο με άτομα πουνέχουν κάποιας μορφής αναπηρία:

> Μιλάμε κατευθείαν στο άτομο με την αναπηρία, όχι στο συνοδό ή βοηθό.

> Προσφέρουμε βοήθεια αλλά δεν επιμένουμε.

> Δείχνουμε σεβασμό για την αποφασιστικότητα και ανεξαρτησία του ατόμου.

> Μεταδίδουμε ότι νιώθουμε άνετα και ότι δεν έχουμε άγχος – χαλαρώνουμε και χαμογελάμε!

> Ρωτάμε για την αναπηρία μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη βοήθεια που θα παρέχουμε.

> Όταν συστηθούμε σε κάποιο άτομο με αναπηρία είναι αποδεκτή η χειραψία, ακόμα και με το αριστερό χέρι. Άτομα με περιορισμένη χρήση των χεριών τους ή τεχνητά μέλη μπορούν με κάποιο τρόπο να κάνουν χειραψία.

> Όταν συναντηθούμε με άτομο με οπτική αναπηρία, πάντα να θυμόμαστε να ανακοινώνουμε ποιος είμαστε και να δώσουμε πληροφορίες για οποιοδήποτε άλλο άτομο μας συνοδεύει. Εάν απευθυνόμαστε σε ομάδα, σιγουρευόμαστε πως έχουμε καθορίσει σε ποιό άτομο απευθυνόμαστε.

> Οι ενήλικες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Δεν απευθυνόμαστε χρησιμοποιώντας το μικρό τους όνομα, εκτός και αν έχουμε την ίδια οικειότητα και με άλλους υπό τις ίδιες περιστάσεις.

> Δεν ακουμπάμε τα άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα στον ώμο ή το κεφάλι και δεν ακουμπάμε πάνω στο τροχοκάθισμα. Είναι ο προσωπικός τους χώρος. Καθόμαστε πιο χαμηλά έτσι ώστε το κεφάλι μας να είναι στο ύψος των ματιών τους όποτε αυτό είναι δυνατόν.
Όταν μιλάμε με κάποιο άτομο που έχει δυσκολία στην ομιλία, ακούμε με προσοχή.
Δείχνουμε υπομονή και περιμένουμε να τελειώσει παρά να διακόπτουμε και να συμπληρώνουμε προτάσεις. Αν χρειαστεί κάνουμε σύντομες ερωτήσεις που χρειάζονται σύντομες απαντήσεις, ή ένα
καταφατικό κούνημα του κεφαλιού.

> Ποτέ δεν υποκρινόμαστε ότι καταλάβαμε κάτι. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε καταλάβει και αφήνουμε το άτομο να μας απαντήσει. Η απάντηση θα συμβάλει στην κατανόηση μας.

> Για να αποσπάσουμε την προσοχή ενός ατόμου με ακουστικά προβλήματα, ακουμπούμε το άτομο απαλά στον ώμο ή κουνάμε το χέρι μας. Κοιτάμε το άτομο στα μάτια και μιλάμε καθαρά, αργά και
εκδηλωτικά για να καταλάβουμε αν έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τα χείλη μας. Για όσους μπορούν,διευκολύνουμε την κατανόηση τους τοποθετώντας τον εαυτό μας κάπου με αρκετό φως και κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπο μας.

> Χαλαρώνουμε και δεν ανησυχούμε αν κάνουμε λάθη!


ΠΗΓΗ:http://www.visitcyprus.com/media/b2b_gr/Tourism_Services/Odigos_Exypiretisis_Atomon_Anapiria.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Γραφή Braille