Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι είναι το PECS

Tι είναι το PECS  - Γράφει η Βαλεντίνα Βεκρή



Το PECS (picture exchange communication system), είναι ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνας. Σχεδιάστηκε το 1985 από τους Lori Frost και Andy Bondy και βασίζεται στις αρχές της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, (Α.Β.Α). Το PECS σχεδιάστηκε αρχικά για παιδιά με αυτισμό που παρουσιάζουν καθυστέρηση στη λεκτική ανάπτυξη και στους τρόπους επικοινωνίας, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Κατά την διάρκεια εκμάθησης του PECS, δίνεται στο παιδί ένα σύνολο από εικόνες με  αγαπημένα τρόφιμα και παιχνίδια. Όταν το παιδί θέλει ένα από αυτά τα αντικείμενα, δίνει την εικόνα σε έναν σύντροφο επικοινωνίας που συνήθως είναι ένας γονέας, θεραπευτής ή άλλο παιδί. Αυτή η ανταλλαγή μέσω εικόνων ενισχύει την επικοινωνία.
Τα παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα και να ζητήσουν αυτό που θέλουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται σε ξεσπάσματα θυμού. Η ενίσχυση με το PECS, παρέχεται άμεσα στο παιδί με αποτέλεσμα να υποχωρεί η προβληματική συμπεριφορά καθώς τα οφέλη της επικοινωνίας γίνονται πιο απτά για το παιδί.
Το  PECS χρησιμοποιείται για την δημιουργία και δομή μιας πρότασης καθώς και για την εκμάθηση επιθετικών προσδιορισμών. Το PECS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σχολιάσει το παιδί πράγματα που βλέπει ή ακούει στο περιβάλλον. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να σχολιάσει ένα βιβλίο με εικόνες ή να δει ένα σκυλάκι στον δρόμο και να δώσει την εικόνα ενός σκυλιού στο γονέα του. Όσο το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει τη χρησιμότητα της επικοινωνίας, υπάρχει η ελπίδα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη φυσική ομιλία.


Το PECS χάρη στην ασφαλή ερευνητική του τεκμηρίωση, χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο με εμφανή τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και χρήση του λόγου. Δεν αντικαθιστούμε την ομιλία με το PECS, αντίθετα κατά την χορήγηση του στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ομιλίας. Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το PECS για να επικοινωνούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο, στο σπίτι κι όχι μόνο στις εκπαιδευτικές συνεδρίες.
Το PECS μπορεί επίσης να βοηθήσει να βελτιωθούν οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών με αυτισμό. Για τα παιδιά με αυτισμό η κοινωνική αλληλεπίδραση και προσέγγιση ενός άλλου προσώπου είναι πολύ δύσκολη. Στην περίπτωση χρήσης του PECS δεν απαιτούμε από το παιδί να μιλάει κι έτσι η αρχική προσέγγιση είναι λιγότερο δύσκολη. Μαθαίνει να κάνει την πρώτη κίνηση. Με το PECS το παιδί μαθαίνει την κοινωνική χρήση του λόγου, αντιμετωπίζοντας έτσι τις δυσκολίες του παιδιού πιο αποτελεσματικά.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Γραφή Braille

Dyslexia